Atelierul de povesti


Atelierul  de poveşti reprezintă un cadru de educaţie nonformală în care copiilor „li se predau” noţiuni despre lume şi viaţă într-o manieră neintruzivă, care facilitează procesul de interiorizare a principiilor şi valorilor.
Se spune că experienţa este ceva ce capeţi abia atunci când nu mai ai nevoie de ea. Poveştile sunt cel mai bun context de a învăţa din experienţele personajelor. Prin participarea la actul povestirii, copilul se află într-un cadru de siguranţă care îi permite  să reflecteze la cele auzite, să generalizeze experienţa şi mai apoi să o aplice în contexte de viaţă reală.
Instrumentele de care ne folosim în crearea de poveşti sunt din categoria educaţiei nonformale şi cuprind următoarele:
1.              Jocul
2.              Improvizația
3.              Jocul de rol
4.              Povestirea
5.              Teatrul de păpuşi
6.              Teatrul de umbre

Concret, pornim de la o poveste pe care o întoarcem pe toate părțile până scoatem ce-i mai bun din ea!
Lumea poveştilor este extrordinar de primitoare! Aşa că, dacă vă doriţi şi dumneavoastră să călătoriţi într-acolo împreună cu dragii copilaşi, vă facem cunoştinţă cu o călăuză ce nu pierde niciodată cărarea, oricât de întortocheată ar fi aceasta.
Călăuza noastră se numeşte Jocul Somnului. Copiii se prefac obosiţi şi se întind în timp ce povestea curge în urechile lor... „A fost odată ca niciodată un copil foarte zglobiu care, de atâta joacă, obosi şi căzu într-un somn adânc. Din întâmplare, trecea pe acolo o Zână Bună (sau un Mare Vrăjitor) care, văzând aşa un copil minunat şi cuminte, se hotărî să-i facă o surpriză. Aşa că, Hocus Pocus Preparatus, copilaşul nostru drag se trezi deodată pe o plajă deosebit de frumoasă...”
Iar de-aici încolo, lăsaţi Imaginaţia să zboare, încotro o duce briza mării!






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu